Aproximativ 300 de angajați de la Divizia Petrochimică Bradu aparținând combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au plecat, miercuri, în marș spre Prefectura Argeș, iar la un moment dat, pe parcursul acțiunii, mai mulți muncitori s-au îmbrâncit cu jandarmii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanților sindicatului, protestatarii au plecat în marș de la sediul societății spre Prefectura Argeș, pentru a-i înmâna prefectului o listă cu revendicările lor.
Pe parcursul marșului, mai mulți angajați de la Divizia Petrochimică Bradu s-au îmbrâncit cu jandarmii pe drumul care face legătura între sediul societății și oraș.
„Ne-au oprit, au făcut baraje umane în fața noastră, ne-au blocat. Au fost îmbrânceli pe drumul care face legătura între platformă și oraș. Noi încercăm să ajungem la Prefectura Argeș, ne cerem salariile restante și cerem să ni se spună ce se va întâmpla cu noi”, a declarat un protestatar.
Ulterior, liderul Sindicatului „Unirea”, Marian Dumitru, a negociat cu conducerea Jandarmeriei pentru a li se permite angajaților să își continue deplasarea, iar, la ora transmiterii acestei știri, marșul spre Prefectura Argeș continuă.
Tot miercuri, peste 200 angajați de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au blocat, timp de aproximativ o oră, DN 64 Râmnicu Vâlcea – Drăgășani, traversând în mod repetat o trecere de pietoni, oamenii fiind nemulțumiți că premierul Victor Ponta nu a vrut să discute cu ei în timpul protestului de la București.
Aproape 1.000 de angajați de la Oltchim și Divizia Petrochimică Bradu au protestat marți în fața sediului Guvernului, nemulțumiți că nu și-au primit drepturile salariale și că urmează să fie disponibilizați, solicitând premierului Victor Ponta să rezolve situația combinatului din Râmnicu Vâlcea.
În timpul protestului a avut loc un incident între câțiva revoluționari care protestau în fața Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor și au venit în Piața Victoriei cu un banner pe care scria „Solidari cu Oltchim și Arpechim” și jandarmi, care au încercat să îi oprească să treacă pe trotuarul din fața Guvernului. În cele din urmă, acestora li s-a permis să se alăture protestatarilor, în zona amenajată pentru miting.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.
Licitația pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim a fost câștigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.